Distribucija toplih i hladnih napitaka, bazeni, fontane, masažne kade - hot tubs - swim spas, sustavi za navodnjavanje, pumpe, travni tepisi ...

AutomatiNavodnjavanjeMikroirigacijaBazeniPumpeTravaRobot kosiliceEdukacijaNovostiO nama

 

 
 
 
 

 Travni tepih
 Agrostide
 Atletico
 Classic Dark
 Ideale
 Zorro
 Princess
 Travni tepih - Busen
 Travni busen
 Korisni savjeti
 Robot kosilice

 

 

Kontaktirajte nas ...


 

 

PRIHRANJIVANJE  TRAVNJAKA

Da bi travnjak ostao lijep, potrebno ga je redovito prihranjivati, jer dobro prihranjen travnjak otporan je na bolesti, sušu i gaženje. Prihrana treba biti dugotrajna kako bi se travi osigurao kontinuiran rast tijekom cijele vegetacijske sezone. Gnojivo treba rasporediti ravnomjerno, ručno ili pomoću stroja distributera gnojiva. U ožujku ili travnju, kada krene rast trave, potrebna je opskrba travnjaka gnojivom na bazi dušika, fosfora ili kalija. Dušik pospješuje rast u visinu, fosfor razvoj korijena, a kalij travu čini otpornijom na gaženje i sušu. Ljeti (najkasnije do kraja kolovoza) potrebno je prihraniti s gnojivom na bazi dušika, a ako je trava u jesen rijetka ili tanka, može se izvršiti prihrana fosforom i kalijem. Prihrana se vrši kada je trava suha, a tek nakon dva dana ako ne padne kiša, potrebno ju je obilno zaliti. Ne smije se pretjerati s količinom gnojiva, jer može izazvati štete na biljci, a višak dušika ispere se u dublje slojeve tla.
 

PROZRAČIVANJE  TRAVNJAKA

Ovaj se agrotehnički zahvat vrši kako bi se poboljšala propusnost tla za vodu i hranjive tvari koje su neophodne za zdrav izgled travnjaka. Posao prozračivanja travnjaka vrši se tijekom obnove vegetativnog razdoblja i ponovno u lipnju i početkom jeseni, dakle u razdoblju kada je teren vlažan. Osobito je važno obaviti postupak prozračivanja travnjaka u jesen kako bi se izbjegao razvoj mahovina i gljivičnih bolesti. Prozračivanje se može obaviti pomoću grablji namijenjenih za tu svrhu ili prozračivača (kolo sa šiljcima). Za veće površine mogu se koristiti motorni strojevi, strojevi za vertikulaciju tj. za površinsko prozračivanje.

U proljeće, nakon prozračivanja poterbno je povaljati travnjak kako bi se ispravile sve neravnine nastale uslijed zadržavanja vode, snijega i jakih kiša. Ako se tlo ne ujednači, košnja će biti otežana i nemoguće će biti ravno pokositi, što narušava estetski izgled travnjaka. Na travnjaku se često javljaju i nepoželjne biljke koje je potrebno ukloniti korištenjem selektivnih herbicida. Kod primjene herbicida valja biti oprezan, jer primjena na tek zasijanoj livadi uzrokovala bi veliku štetu, pa ih je bolje ne koristiti u prvih 6 mjeseci života travnjaka. Ako se koriste travnati tepisi, sa zaštitom je potrebno pričekati dok se oni ne prilagode.
 

SAVJET

Da bi se na travnjaku napravila zebratura (izmjena tamnih i svijetlih pruga), košnja se mora vršiti prvo u jednom smjeru, a potom u suprotnom. Ravninu nije teško održati jer nam kao indikator služi već pokošena i nepokošena trava.
 

 

© 2013  AS. FRANCO, Jehnići 5, 52440 POREČ - CROATIA   e-mail: franco@franco.hr